Безплатна доставка за поръчки над 100 лв. за цяла България

За магията на корена от женско биле, който е в основата на нашия лакриц (част първа)

Коренът от женско биле е специалната съставка на нашите бонбони, на която не можете да устоите. Затова днес ще ви споделим малко повече за него и за това какво го прави толкова специален.
Женското биле (Glycyrrhiza glabra – в превод от гъцки значи сладък корен) е растение от семейство „Бобови“ (Fabaceae), което се слави с хилядолетна история, датираща отпреди повече от 5000 години. Освен че е изключително ароматен, сладкият корен има и редица полезни действия върху организма, поради което се използвал в класическата медицина на Древен Китай, Древен Египет и в някои индийски култури още около 2800 г. пр. Хр. Смята се, че сред свойствата му са успокояващият ефект върху храносмилателната система и стомаха, както и силното му действие при кожни заболявания като алергии, екземи и псориазис. Също и, че Glycyrrhiza glabra е от полза и при възпалителни процеси на горните дихателни пътища, като едно от най-любопитните му свойства пък е способността да утолява усещането на жажда.

На български коренът от женско биле е известен още като сладък корен или сладник, тъй като в естествената си среда той може да бъде между 30 и 50 пъти по-сладък от бялата захар. Това е и причината коренът да се използва за приготвянето на сладки изкушения от векове. За това как се е развила историята на Glycyrrhiza glabra в сладкарството и къде се добива коренът от женско биле, който използваме за направата на гурме бонбоните с лакриц и шоколад на Lakrids by Bülow ще ви разкажем във втора част на материала, която ще публикуваме тук съвсем скоро!