Безплатна доставка за поръчки над 100 лв. за цяла България

За магията на корена от женско биле, който е в основата на нашия лакриц (част втора)

В предишния ни материал ви разказахме за полезните свойства и химичния състав на корена от женско биле (Glycyrrhiza glabra), а днес ще се впуснем в шеметната му история в сладкарството.
Поради сладостта си, която в естествена среда е от 30 до 50 пъти по-висока от тази на обикновената захар в зависимост от това в кои региони по света се отглежда, коренът от женско биле се използва за приготвяне на сладки изкушения от хилядолетия. Има сведения, че Glycyrrhiza glabra е важна съставка за направата на сладки напитки за фараоните в Древен Египет. Твърди се също, че Александър Велики разпореждал войниците му да се хранят с корени от женско биле, когато били на поход, тъй като поради химичния си състав (който включва танини, гликозиди, аминокиселини, витамин C и захари) той дава бърза и ефективна енергия.
Около 1750 г. във Великобритания за първи път смесват екстракта от корен от женско биле със захар, приготвяйки първия в света сладкарски лакриц. А постепенно той завладява различни части на Земното кълбо – от Скандинавието, Италия и Испания през Германия, Холандия и САЩ лакрицът е предпочитаното сладко изкушение за мнозина. 
През 2007 г. датчанинът Йохан Бюлоу поставя началото на една изцяло нова категория гурме лакриц с основаването на Lakrids by Bülow в Дания. Коренът от женско биле, който използваме за приготвянето на всички наши изделия, се добива от държави в Близкия Изток (Афганистан и Иран) и в Източна Европа (Казахстан и Грузия), където се отглеждат едни от най-качествените и ароматни сладки корени в света. За да постигнем уникалния вкус на нашия сладък лакриц използваме пресован екстракт от сушени чрез пулверизиране корени от женско биле в комбинация с меласа, глюкоза, оризово брашно и анасоново масло, след което месим на ръка всичко това, докато се получи добре познатата ви дъвчаща консистенция, на която не можете да устоите.
А за да надгради това усещане, през 2009 г. Йохан Бюлоу решава да комбинира измесения си на ръка лакриц с шоколад, създавайки A-лакриц с млечен шоколад, който мигновено се превръща в хит. Следват останалите ни варианти с шоколад от целогодишния асортимент, както и редица лимитирани вкусове, част от които познава и българският любител на лакрица с шоколад. 
За финал ви каним да се отдадете на магията на корена от женско биле и да подсладите деня си с лакриц (и шоколад) от Lakrids by Bülow в магазина ни в The Mall или с онлайн поръчка!